Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok ApróhirdetésekCalgary (Alberta)Kattintson a részletekért


Calgary, Alberta legnagyobb városa, lakosainak száma közel 900 000. A Sziklás-hegység keleti lankáin fekszik a Bow és az Elbow folyó találkozásánál. Közlekedési csomópont, hiszen áthalad rajta a Canadian Pacific vasútvonal és a kelet-nyugati irányú Trans-Canada Highway. A város repülővel is megközelíthető, nemzetközi reptere 10 km-re van a város határától északkeletre. Calgary közlekedésében érdekességnek számít a Plus 15 Walking System sétaútrendszer, amely 4,5 m-rel a föld felszíne fölött elhelyezkedő folyosóival labairintusszerűen behálózza a várost. Így bejárhatjuk úgy a várost, hogy lábunk nem is érinti a járdaszintet. A rendszerre azért volt szükség, mert étélen az időjárás egyszerűen lehetetlenné teszi a közlekedést. A város tömegközlekedése tiszta, igényes és olcsó.

Calgary alapítását 1875-re teszik. Előtte egy-két fehér kalandoron kívül nem sok európai tette ide be a lábát, a terület a feketeláb indiánok felségterülete volt 1875-ben az északnyugati lovasrendőrség egyik osztaga érkezett a Bow és Elbow összefolyásához, és néhány hónap alatt erődöt építettek a térségben. Ez az esemény tekinthető Calgary alapításának. Az erőd közelében volt a scarcee indián tábor, ahol Bulls Head (Bikafej), az indiánok főnöke úgy határozott, megtámadja az erődöt. Az indián harcosokat azonban visszaszorították saját táborukhoz. Rezervátumuk azóta is megvan ezen a területen. A vasót 1883-ban érkezett ide, ami fellendítette az erőd életét, hiszen a vasútépítőket el kellett látni élelemmel. Így fejlődött az állattenyésztés és a gabonatermelés is. Calgary az 1880-as évek közepére már szarvasmarha-tenyésztő várossá vált. Az 1886-os tűzvész azonban elpusztította a faházakat, amely meghatározta viszont a későbbi építészetet: egy rendelet kötelezővé tette, hogy házat ezentúl csak homokkőből lehet építeni. Így lett Calgary „homokkő város”-ként ismert. 1914-ben a közelben, a Turner-völgy vidékén kőolajat találtak, amely Calgary gazdaságának virágzását hozta magával. 1988-ban Calgary volt a téli olimpia házigazdája.

A város éghajlata kontinentális, nyáron ritka a kánikula, általában 25 °C fok körüli a nappali hőmérséklet, de estére nagyon lehűlhet. Télen -25 °C - -30 °C fok körül is lehet a hideg, de az un. chinook (különleges légköri jelenség, a Csendes-óceán alacsony nyomású légkörét a nyugati szél hozza Albertába. A levegő Brit Colubia felett áthaladva elveszíti nedvességtartalmát, majd a hegyeknél felemelkedik, felgyorsul és lehűl. A Sziklás-hegységen átkelve felmelegszik. Ez a meleg levegő áramlik be Alberta síkságaira. Ha a chinook erős, Calgaryban a tél néhány januári hétre korlátozódik) következtében akár +10 °C-ra is változhat. Télen akár másfél méternyi hó is leeshet, de a legtöbb csapadék eső formájában esik a városra.

A belváros gyalog megismerhető. A Calgary Tower 191 m magas torony, amely 1967-ben épült, a tetején forgó kilátó van, ahonnan tiszta időben ellátni a Sziklás-hegység vonulatáig is. A városnak számos saját színháza, és filharmonikus zenekara is van.


  Calgary torony
Fotó: Calgary Tower (daryl_mitchell, flickr.com)

A Calgary Chinese Cultural Centre (Kínai Kulturális Központ) a legnagyobb ilyen intézmény Kanadában. Nagy központi kupoláját a pekingi Ég Temploma mintájára alakították, belsejét 561 sárkány és 40 főnix díszíti. A múzeum és a művészeti galéria a hatalmas kínai kutúráról ad részletes ismertetést. A központtól keletre indul a kínai városrész (China Town).


 

 
Kínai kultúrális központ
Fotó: China Town (jso88, flickr.com)

Az Olympic Plaza (Olimpiai tér) az 1988-as téli olimpia alkalmából került kialakításra, itt adták át az érmeket. télen korcsolyapályaként, nyáron hangversenyek és különleges események szítereként használják. Az ún. Hagyományőrző falon (Legacy Wall) táblák örökítik meg a Calgary Téli Olimpia érmeseinek nevét. A kövezeten névfeliratos téglák láthatók. Az Olympic Plaza mellett áll a két városháza, a tornyos régi homokkő épületet (City Hall) 1907 és 1911 között emelték, és mellette az új, csupaüveg együttes (Municipal Building).

A Glenbow Museum az ország egyik legkiválóbb múzeuma, amely Nyugat-Kanada és az indián nemzetek történetére szakosodott. Kanadai művészek munkáit és ázsiai műalkotásokat is láthatunk itt. Megismerkedhetünk Nyugat-Kanada településeinek kialakulásával és gyönyörködhetünk az indián és inuit kézművesek művészi munkáiban. A múzeumban láthatunk ásványtani gyűjteményt is az időszakos kiállításokon kívül.

A belvárostól délre található a Bow és az Elbow találkozásánál a Fort Calgary Historic Park, amely Calgary őse, az 1875-ben alapított erőd, melyet rekonstruáltak.

A Calgary Zoo, Botanical Garden & Prehistoric Park (Állatkert, botanikus kert és prehisztorikus bemutatópark) a Bow folyó egyik szigetén és a folyó északi partja mentén fekszik. Több mint 1200 állat látható a ritka és veszélyeztetett állatokat is beleértve. 2,6 hektáron ősállatok modelljeit láthatjuk. Több mint 20 életnagyságú dinoszaurusz modell áll a prehisztorikus park mesterségesen kialakított homokkő sziklái és tavai között.

  Állatkert, botanikus kert és prehisztorikus bemutatópark
  Fotó: Calgary Zoo, Botanical Garden & Prehistoric Park, flickr.com , by maritzburgmerle

A Stampede Parkban, az Elbow folyó melletti területen rendezik minden év júliusában a „vadnyugat” egyik legnagyobb attrakcióját, a Calgary Stampede eseményeit, amelyet először 1912-ben rendeztek meg. Rodeó (Cowboy lovasbemutató), vad bikák meglovaglása, borjak befogása, és kocsihajtóversenyek megrendezése adja az attrakció gerincét. A belváros színpompás felvonulásain cowboyok, indiánok, lovas rendőrök és rezesbandák vonulnak fel.

A Glenmore-víztároló mellett 25 hektáron terül el a Heritage Park Historical Village (Történelmi Örökség Park és Város), múzeumvároska, amely az 1914 előtti Nyugat-Kanada életét mutatja be részben rekonstruált, de 70 százalékban eredeti (máshonnan ideszállított) épületek segítségével. Mindenhol autentikus munka folyik, a pékműhelyben, a fűszerüzletekben, akovácsműhelyben. Van gőzmozdony és lapátkerekes hajó, templom, iskola és kereskedelmi állomás is.

Calgary heritage park
 Fotó: Calgary Heritage Park, flickr.com , by deep.past.photo

A Museum of the Regiments (Az ezredek múzeuma) Nyugat-Kanada legnagyobb katonai múzeuma melyet II. Erzsébet angol királynő nyitott meg 1990-ben
A Fish Creek Provincial Park az ország legnagyobb városi parkja a Bow folyó egyik kanyarulatában fekszik. Mesterséges tó is van területén, játszóterek és piknikezésre alkalmas terek szolgálják az emberek kikapcsolódását. Lovaglásra és biciklizésre is alkalmas a hely. Érdekes látnivalója a Bow Valley Ranch, azaz a Bow-völgyi farm, amelynek épületét 1896-ban emelte William Roper Hull farmer. 1902-ben Patric Burns bankár megvásárolta az épületet. Burns volt az egyike annak a négy bankárnak, aki megfinanszírozta Calgary első rodeóját.

A Bow folyótól északra található a Calgary Egyetem, melynek több mint húszezer hallgatója van és 16 kara. 1966-ban alapították. Az egyetem területén található a Nickle Arts Museum, amely egy állandó numizmatikai kiállítás, de időszakos tárlatokat is rendeznek itt kortárs és klasszikus művészek alkotásaiból.

Az Aero Space Museum (Repülőmúzeum) a repülés történetét és a repülőgépipar történetét is nyomon következti az érdeklődő, Calgary első repülőgépétől, az 1913-ban készült „West Wind”-től kezdve napjainkig.

A város nyugati szélén található a Canada Olympic Park, amely az 1988-as téli olimpia síugró, bob- és szánkóversenyeinek volt a helyszíne. Ma télen nyilvános síterep, nyáron pedig szórakoztató-központ, ahol ki lehet próbálni a bobot és a szánkózást – nyáron is. Libegővel megközelíthető a 90 m magas síugrósánc teteje, amely Calgary legmagasabb pontja. Az Olympic Hall of Fame & Museum a téli olimpiai játékok kanadai résztvevői előtti tisztelgés. A téli játékok legérdekesebb jeleneteit, legkivállób szereplőit láthatjuk fotókon, filmeket 1924-től az első téli olimpiától kezdve.

A Calavay Park Nyugat-kanada legnagyobb vidámparkja és szórakoztatóközponta, Calgary-től 10 km-re, nyugatra található.

Calgaryhoz való viszonylagos közelsége miatt Kananaskis Country a város lakóinak közkedvelt kiránduló- és üdülőhelye. Két tartományi park is található a területén a Bow Valley és a Peter Lougheed Provincial Park. A Kananaskis folyó volgyében haladva természeti szépségekben gazdag térség belsejébe érünk, amelyet magas hegycsúcsok öveznek, kisebb-nagyobb tavak és kanyonok tarkítanak. Nakiska népszerű síterep, amelyet az 1988-as téli olimpia alkalmából alakítottak ki. Kananaskis Village a kirándulások és a téli sportok kiindulója.

Calgarytól keletre Drumheller térségében találták az első dinoszaurusz leleteket. Mintegy 65 millió évvel ez előtt itt erdős, mocsaras trópusi vidék volt található, ahol növényevő és ragadozó dinoszauruszok egyaránt éltek. Az első leletet 1884-ben találta meg J. B. Tyrrell, egy megkövesedett hatalmas dinoszauruszfejet fedezett fel. Azóta a sorozatos ásatások következtében a maradványok tömegesen kerülnek elő a Red Deer folyó völgyében és annak környékén. Drumheller egyébként a 20. század elején fellendült, majd az olaj felfedezésével hanyatlásnak indult szénbányászat központja volt. A térségben több mint 40 virágzó bányászvároska volt az 1920-1930-as években, de ezek az 1950-es évekre lehanyatlottak, mivel a bányák sorozatosan bezártak. Drumheller környékén már 1790-ben találtak kiválló minőségű szenet, de csak 1911-ben indult meg a bányászat. Drumhellerben taláható a Drumheller Dinosaur and Fossil Museum (Dinoszauruszok és egyéb ősleletek múzeuma) 1954-ben nyílt és különböző dinoszauruszok (köztük egy kacsacsőrű dínó) csontvázai és csontjai mellett egy jégkorszaki bölény lelete is megtalálható. A bölény koponyájában egy legömbölyített követ találtak, ez a legkorábbi bizonyítéka az Albertában élő, vadászó embernek. A Reptile World (Csúszómászók világa) Drumheller déli részén található, több mint 150 féle csúszómászót, hüllőt és kétéltűt mutat be a kiállítás. A Dinosaur Trail (Dinoszaurusz-ösvény) egy hatalmas Tyrannosaurus Rex szoborral indul, de az ösvény mentén számos látnivalóval találkozunk. A Homstead Antique Museum az indiánok és a korai telepesek használati tárgyait, hangszereit és öltözékét mutatja be. a Royal Tyrrel Museum of Paleontology (Royal Tyrrel Õslénytani Múzeum) 1985-ben nyílt, a Royal (királyi) nevet 1990-ben II. Erzsébet adományozta. A földi élet kialakulását ismerteti a múzeum, több mint harminc teljes dinoszaurusz-csontváz, repülő hüllők, prehisztorikus emlősök, tengeri gerinctelenek maradványait és életnagyásgú modelleinek segítségével. A legtöbb lelet a környékről származik. Egy ablakon keresztül bekukucskálhatunk egy laboratóriumba is, ahol megnézhetjük, hogyan dolgoznak a kutatók. Interaktív bemutatók, számítógépes játékok, videók egészítik ki a tárlatot.

A közelben lévő Horsethieves Canyon-t (Lótolvaj-kanyon), az 1900-as években lótolvajok használták. A kanyonnak nincs kijárata, így alótolvajok a lopott lovak és szarvasmarhák elrejtésére kiválóan használhatták, amíg el nem tudták adni a lopott „árut”. A kanyon a Badlands (rossz föld) többi részéhez hasonlít (rossz föld) szél és víz és jég alakította réteges sziklákból áll, „holdbéli” tájra emlékeztetve. Ösvények vezetnek le a szurdokba, ahol megkövesedett osztrigatelepeket lehet látni. Ezek a megkövesedett telepek bizonyítják, hogy 65 millió évvel ez előtt itt beltenger hullámzott. Drumheller mellett találhatók a hoodook is.

A közelben található Dinosaur Provincial Park háromféle természeti környezetet mutat be: a prérit, az eróziós vidéket (badlands) és a folyóvölgyet. Mindegyikben a rá jellemző állat- és növényvilág kerül bemutatásra. A park egyike a világ egyik legjelentősebb paleontológiai lelőhelyeinek, 1979 óta az UNESCO világörökség része. 35 fajta dinoszaurusz maradványait és több mint 300 teljes csontvázat találtak itt. A csontvázakat a Royal Tyrrel Museum field Station (kihelyezett állomás) kutatóhelyen és bemutatóközpontban lehet megnézni.

 Dinosaur provincial park
 Fotó: Dinosaur Provincial Park, flickr.com , by Rodger Levesque

Calgarytól délre a világörökség részeként számon tartott Head-Smashed-in Buffalo Jump a legnagyobb és a legjobban megőrzött „bölényugrató” a kontinensen. A „bölényugrató” sziklába információs központot építettek, ahol a bölényvadász indián törzsek történetét és kulturáját lehet megismerni. A központ mellett indián sátorfalu áll, itt indián táncokat is be szoktak mutatni és betekintést nyerhetünk a prérik egykori életébe is.

 Head-smashed-in Buffalo Jump
Fotó: Head-smashed-in Buffalo Jump, flickr.com , by whistlepunch

A Waterton Lakes National Park az Egyesült Államok határán fekszik és a szomszédos (montanai) Glacier National Parkkal 1931 óta alkot közös természetvédelmi területet Waterton-Glacier International Peace Park (Waterton-Glacier nemzetközi békepark). Ez Alberta legérintetlenebb vidéke, és 1997 óta a világörökség része.

Cardston 1887-ben alakult, amikor Charles Ora Card, a névadó, elindult 10 mormon családal Utahból új otthont keresni. Itt telepedtek le és Card lett az első polgármesterük. A város 80 százaléka ma is mormon, lakossága 3500 fő. Közel 10 évig épült (ez részben az első világháború miatt húzódott el így) templomuk az Alberta Temple (Alberta Templom), amely az Egyesült Államokon kívül ez az első mormon templom. 1923-ban szentelték fel. 1992-ben Nemzeti Történelmi Emlékhellyé avatták. Idegenek nem látogathatják, csak kívülről tekinthetik meg és az információs központban kaphatnak felvilágosítást róla.

A Milk River település a Milk River Ridge (Milk River hegyvonulat) keleti oldalán fekszik. A kvarcit, gránit és gneisz sziklaalakzatokat, azaz a hoodookat, valamint a folyó völgyét is a jég és a víz formálta 1000 évvel ez előtt. A gomba alakú hoodook és egyéb furcsa alakú sziklák miatt az indiánok valaha azt hitték, hogy a vidéket szellemek lakják. A Writing-on-stone Provincial Park (Írás a kövön Tartományi Park) homokkő hoodookban és teraszokban gazdak a környéken lakó soson és blackfoot indiánok szent helyként tisztelték, és a Milk folyót övező sziklafalba vésték rajzaikat és jeleiket. Ez Észak-Amerika egyik legnagyobb összefüggő sziklarajza. Csak vezetéssel tekinthetők meg.


 Írás a kövön tartományi park
 Fotó: Writing-on-stone tartományi park, flickr.com , by fotographix.ca


Flickr by justpedalhard
(Forrás: kattints ide)

Flickr by c@rljones
(Forrás: kattints ide)
Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada