Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok ApróhirdetésekFredericton (Új-Brunswick (New Brunswick))Kattintson a részletekért


New Brunswick (Új- Brunswick) tartomány fővárosa Fredericton a St. John-folyó partján fekszik, 46,5 ezer lelket számláló város, amely a kontinens egyik legrégebbi települése, hiszen a térséget évezredek óta maliszit indiánok lakták. Ste-Anne néven 1642-ben alapítottak települést európai (francia) szőrmekereskedők a Nashwaak folyó és a St. John találkozásánál, később, 1760-ban a britek felégették, majd az amerikai polgárháború elől menekülő brit lojalisták újból benépesítették. Nevét (Frederick’s Town) III. György angol uralkodó másodszülöttjéről kapta. A városnak van színháza és egyeteme és kézműipari szakiskolával is, gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. Sok az ónműves, ezért Kanada „ón fővárosának” is hívják, de mellettük helyet kapnak a keramikusok, paplankészítők és szövők is.  Két történelmi temetője van a Loyalist Cemetery (Lojalista temető)a Szt. John-folyó mellett érdekes régi sírköveivel különleges látvány, valamint az Old Burial Ground (Régi temető), amely szintén sok lojalista nyughelye.

Fredericton-nak nincs vasútállomása, azonban repülőtere nemzetközi és hazai járatokat is nagy számban fogad. Kevés szállóhelye lévén nehéz megfelelő szobát találni, olcsóbb szállásokat az egyetem kollégiuma biztosít nyáron, a városon kívül pedig kemping működik.

A York-Sunbury Historical Society Museum (Történelmi Társaság Múzeuma) helytörténeti kiállítással várja a látogatókat. A tárlat nyomon követi az térség fejlődését  indián nemzetektől napjainkig.

 
Fotó: Történelmi Társaság Múzeuma (Gabriele63, flickr.com)

A Beaverbrook Art Gallery (Beaverbrook Képzőművészeti Galéria) állandó kiállításán neves új-brunswicki és kanadai művészek alkotásait láthatja a nagyközönség. Nevét a kanadai születésű Lord Beaverbrook angol főnemes és milliomos sajtómágnás tiszteletére kapta, akinek a város sok szép épületet és ennek a múzeumnak a gyűjteményét köszönheti. A múzeummal szemközt található a törvényhozás 1880-ból származó épülete, a Provincial Legislative Building. A városban található Észak-Amerika legszebb neogótikus anglikán katedrálisa. Benne található „Big Ben kisöccse” elnevezésű óra, amely a londoni híres óra kísérleti előzménye volt.

A város egyeteme, a New Brunswick University a város fölé emelkedő dombon áll. 1785-ben alapították, így az egyik legrégebbi felsőoktatási intézmény Kanadában, és itt nyilt az ország első csillagászati obszervatóriuma 1851-ben. Az ország első műszaki képzése is itt indult.


Flickr by Chris Campbell
(Forrás: kattints ide)
Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada