Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok ApróhirdetésekVictoria (Brit Columbia (British Columbia))Kattintson a részletekért


Brit Columbia fővárosa, a közel 75.000 lakosú Victoria Kanada „legangolabb” és egyben legbarátságosabb városa. Levegős elrendezésű, egész évben virágos főváros, melyet a Kalifornia-áramlatnak köszönhető enyhe időjárás tesz lehetővé. 1858-ban a szerencsét próbálók innen indultak Cariboo-aranymezőkre, itt ált Fort Victoria, a Hudson’s Bay Company erődje is. Az aranyláz elmúlásával egyre több brit telepes érkezett, melynek köszönhetően a város virágzó kormányzati és kereskedelmi központtá vált. 1869-ben lett a tartomány fővárosa. Ma már idegenforgalmi centrum is, kikötője a kereskedelmi hajózás központja. Egész évben ünnepségek és fesztiválok kerülnek megrendezésre. A Victoria Day, Kanada nemzeti ünnepe, itt általában nem egy napos, hanem egy hétig is eltart. 1930 óta a Victoria Day utáni hét végén tartják a nagy vitorlásversenyt (Swiftsure Race), amelyen több mint 400 hajó szokott indulni. Május végén tartják a Victoria Harbour Festival (Viktória kikötő-fesztivál), amelyen neves előadóművészek lépnek fel. Augusztus végén, szeptember elején zajlik a Classic Boat Festival (klasszikus hajók ünnepe), amelyet a Belső-kikötőben rendeznek.

Victoria
Fotó: Victoria, Brit Columbia, Kanada, flickr.com, by Lana_aka_BADGRL


A városközpont az Inner Harbour (Belső-kikötő) körül helyezkedik el. Az Inner és az Upper Harbourt (Felső Kikötő) a Johnson Street Bridge íveli át, amelyet rendszeresen kinyitnak, hogy a nagyobb hajók is beúszhassanak a Felső-kikötőbe). A városközponban található az Undersea Gardens (tenger alatti kertek), amelyben, a tenger fenekén lévő megfigyelőtermekben, a látogatk nagy, víz alatti ablakokon keresztül nézhetik a tenger világának különleges életét. A Royal London Way Museum (Panoptikum), az egykori CPR (Canadian Pacific Railway) menetjegyirodája volt. A látogató előtt 51 viaszbábu idézi fel a korabeli időket. A British Columbia Archives (levéltár) történelmi dokumentumokat őriz, a Netherlands Centennial Carillon (Centenáriumi harangjáték) a tartomány holland lakosságának adomnya, amelyet 1962-ben ajándékoztak a városnak a kanadai államszövettség fennálásának 100. évfordulójára. A 62 harangból álló harangjátékot áprilistól decemberig rendszeresen megszólaltatják. A Thunderbird Park (Mennydörgésmadár Park) egy szabadtéri múzeum, amely az indián totemoszlop-gyűjteményéről nevezetes. A legtöbb oszlopot a mítikus mennydörgésmadár faragott alakja díszíti. A törzsi legendák szerint a madarak szárnycsapása okozza a mennydörgést, a villámok pedig tekintetükből ered. A Thunderbird Park mögött áll Brit Columbia legrégibb háza, az 1852-ben épült John Sebastian Helmcken háza, a Helmcken House, aki a Hudson’s Bay Company orvosa és tisztviselője volt. Az egyike volt az államszövetséget megalapító városatyáknak. A Helmcken House-tól délre található a Beacon Hill Park, amelyet a Hudson’s Bay Company különített el az 1850-es években park céljára. Nevét a dombtetőn álló 1840-ben állított világítótoronyról nyerte. Tavak, virágok, játszóterek és a tengerpartig lefutó lejtős pázsit teszik a parkot népszerű pihenőhejjé. Itt áll a világ egyik legnagyobb totemoszlopa. 38,9 méter magas totemoszlopot kwakiuti indiánok, Mungo Martin és társai faragták a második világháború indin veteránjainak emlékére, 1956-ban. A Crystal Garden 1925-ben épült sósvizű úszómedence-komplexum felavatásakor a Tarzan-filmek akkori sztárja, Johny Weissmüller ugrott először a vízbe. Az épületegyüttest később melegházzá alakították át. A Classic Car Museum (Régi autók múzeuma) több mint 100 régi automobiljából egyszerre 40-et állítanak ki. A Miniature World (Minivilág) a kikötőben áll, és több mint 80 miniatűr jelenetet kelt életre: cirkuszt, történelmi csatákat, tündérmeséket, Dickens-regényeket, Gulliver utazásait.

A belvárostól keletre található a Craigdarroch Castle (Craigdarroch Kastély), amelyet Robert Dunsmuir, skót bevándorló építtetett felesége számára 1889-ben, ám meghalt mielőtt a kastély teljesen felépült volna. Ma múzeumként funkcionál, több tucat szobája eredeti berendezéssel, üvegablakaival tárul a látogató elé. Számos lépcsője van a kastélnyak (de liftje nincs), és ha megmásszuk a tornyot, ahova 89 lépscső vezet fel, láthatjuk egész Victoriát.


Carigdarroch kastély
Fotó: Carigdarroch kastély (Tracy O, flickr.com)

Az Öböl-szigetek (Gulf Islands) a Vancouver-sziget délkeleti partja mellett, a Georgia-szorosban találhatók. A szigetlánc tbb, mint 200 sziegtből áll. Eredetileg a fősziget részei voltak, de a mintegy 100 millió évvel ez előtt kezdődő földmozgások, majd a jégkorszak eróziós tevékenysége miatt ezek a szigetek leválltak. A szigeteket George Vancouver kapitány fedezte fel, amikor az északnyugati átjárót kereste 1792-ben. Õ ekkor még azt hitte a Georgia-szoros, öböl, innen származik az öböl elnevezés.

A szigetek éghajlata sokkal kellemesebb és naposabb, mint a szárazföldé, az életritmus is lassúbb és nyugodtabb. Mivel könnyedéln elérhetők mind a szárazföldről, minda Vancouver-szigetről, kellemes népszerű hétvégi pihenőhelyekké váltak. Legfestőibb szigete a Galiano-sziget. A Gabriola-sziget érdekessége az északi végén található Malaspina Galleries (Malaspina teraszok), azok a természetes sziklaformációk, amelyek eróziós hatásokra alakultak ki és olyanok, mint nagy hullámok a homokkő vonulaton. A sziget belsejében korábban kőbányák voltak, mesterséges kráterei érdekes jelenségek. Régen inen hordták a malom és örlőköveket. Az egy-másfél méteres mélyedéseket feltöltötte az esővít, és bennük figyelemre méltó vízi élet alakult ki.

Yoho National Park (Yoho Nemzeti Park) 1313 km2-en terl ela Sziklás-hegység nyugati oldalán, Alberta illetve a Banff Nemzeti Park határán. A yoho krí indián szó, a csodálkozás vagy az elképedés felkiáltására szolgál. 1886-ban nyilvánították nemzeti parkká, a parkba kezdetben nem lehetett autóval behajtani. A park nyugati bejáratához közel található a Wapta Falls (Wapta vízesés; wapta=rohanó víz). A park érdekessége még a Natural bridge (Természetes híd), melyet a Kicking Horse folyó vájt a kemény sziklába évezredek során. Csodálatos látványt nyújt még az Emerald Lake (Smaragd tó), mely valóban smaragzöld színű. A tó télen-nyáron népszerű kirándulóhely, a környéken télen síelni lehet, a tavon nyáron csónakázni. A Burgess Shale Fossil Beds (Burgess agyagpala fosszilis lelőhely) a Mount Burgess (Burgess-hegy) oldalában található agyagpalában 120 tengeri állatfaj maradványait találták a középsú kambriumi korból (515 millió évvel ez előtt). A fosszíliák között ritka puhatestű állatokat is találtak olyan jó állapotban, hogy a kutatók még azt is meg tudták állapítani, mit ettek az állatok közvetlenül haláluk előtt. A leletek egy része a Field és Lake Louise látogatóközpontban található kiállításokon megtekinthetők. A Yoho Valley Roadot követve elérjük Kanada egyik legmagasabb vízesését, a 380 méteres Takakkaw Falls-t. Víze a Daly-gleccserből ered, neve a stoney indiánok nyelvén nagyszerű-t jelent. A vízeséshez közel, Brit Columbia és Alberta határán található a két nagy jégmező, a Waputik Icefield és a Wapta Icefield.

A Spiral Tunnels műszaki és nem természeti jellegű érdekesség. 1882-ben a vasútat a CPR a Kicking Horse-hágón keresztül vezette át a Sziklás-hegységen, és nem pedig a jóval északabbra lévő, bár kevésbé meredek Yellowhead-hágón. A vasút lejtése szokatlanul nagy, 4,5%-os volt, ami a legmeredekebb egész Észak-Amerikában. A veszélyes pályákat 1909-ben 2,2%-os lejtésűre módosították a Yoho-völgyhöz közeli térbeli spirál módjára vezetett alagút segítségéel, amelynek beceneve pretzel, vagyis perec.

A Kicking Horse Pass (Kicking Horse hágó) érdekessége, hogy itt található a Great Divide, azaz a nagy (kontinentális) vízválasztó. Érdekes megfigyelni, ahogy az egyetlen forrásból fakadó patak két ága szétválik, az egyik keletnek, a másik nyugatnak tart. Az Atlanti-óceán (a Hudson Bay) 2550 km-re van a vízválasztótól, a Csendes-óceán pedig 1950 km-re. A hágó után átléphetünk Albertába.


kikötő, Victoria, British Columbia, Kanada
(Forrás: kattints ide)

park, Victoria, British Columbia, Kanada
(Forrás: kattints ide)
Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada