Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések
kanadakalauz.hu on Facebook
Saskatoon (Saskatchewan)Kattintson a részletekért


Reginától északnyugatra található Saskatchewan tartomány legnagyobb városa, Saskatoon, melyet 1882-ben John Lake alapította, mint „alkoholmentes települést”. A közel 200 000 lelket számláló település a South Saskatchewan folyó két partján fekszik, a város két részét hét híd köti össze, ezért hidak városának is nevezik. A folyó különlegessége a ritka fehér pelikánok, amelyek a város egyik hídjának bukógátjánál szoktak gyülekezni.
A folyó keleti partján található a University of Saskatchewan (Saskatchewan egyetem) egyetemváros, melynek épületegyütteseiről azt tartják, hogy a kontinens legszebb campusa.
A Little Stone School (Kis Kőiskola) volt a város első iskolája, és a legrégebbi nyilvános épülete. Berendezése az 1900-as évek legelejét idézi.
A Természettudományi és Geológiai Múzeumában (Museum of Natural Sciences/Geology) életnagyságú dinoszaurusz- és repülőhüllő-hasonmások is látható. A geológiai részben fosszíliákat és színes ásványokat tekinthetünk meg. Érdemes még megnézni a Biológiai múzeumot (Biology Museum), a Régészeti Múzeumot (Museum of Antiquities), és a Obszervatóriumot (University of Saskatchewan Observatory).
Érdekesség a Western Development Museum’s 1910 Boomtown („A virágkor városa), amelynek fedett területén egy tipikus prériváros főutcáján sétálhatunk végig. Az utca több mint 30 épületből áll, amelyeket az 1910-es évek stílusában rekonstruáltak. Üzleteiben vásárolhatunk is.
A városnak van még babamúzeuma és vasúti múzeuma is. A Wanuskewin történeti örökség parkja nevének krí jelntése „a lélek nyugalmának keresése” 6000 év eseményeit meséli el. 19 régészeti lelőhelyen mutatja be az itt feltárt sátorgyűrűket, varázsszereket, mávészi megmunkálású tárgyakat. Az egyik sziklapárkányt „bölényugratóként” használták. Azaz úgy vadászták a bölényeket, hogy felkergették őket egy dombra, amely meredek sziklafalban végződött; az itt leugrott bölényeket már könnyű volt elkapni. Az 500 férőhelyes szabadtéri színházban indián táncokat, énekeket és meséket adnak elő.

Ottawa
Fotó: Saskatoon, Saskatchewan, Kanada, flickr.com, by daryl_mitchell


Flickr by Space Ritual
(Forrás: kattints ide)

Flickr by zemistor
(Forrás: kattints ide)

Flickr by Kenneth Hynek
(Forrás: kattints ide)
Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada