Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések
Általános információk

Kirándulás, aktív pihenés

Legnépszerűbb kikapcsolódási formák Kanadában a sízés, kenuzás és a hegymászás, de ezen kívül rengeteg lehetőséget kínál az ország a kikapcsolódásra. A lehetőségek felől az adott helyszínen, információs irodákban érdemes érdeklődni. Kanadai ökotúrákat Magyarországon a Vista Utazási Központ szervez (cím: 1061, Budapest, Andrássy út 1.; tel.: 429-9766, fax: 429-9937; e-mail: group@vista.hu; web: www.vista.hu, www.ecotours.hu).


A kenuzás főként a haladóknak ajánlott, akik Kanada 250 ezer tavon és 35 ezer km vízi útból, 25 ezer km-en tudnak evezni. A legjobb lehetőségek erre Ontarióban adódnak. Fő kenuközpontok: Algonquin, Killarney és Quetico Tartományi Parkok, a legkedveltebb azonban a 190 km-es Rideau Canal, Kingston és Ottawa között. Brit Columbia folyóin kívül népszerűek még a tavak (Wells Grey Tartományi Parkban például), és klasszikusnak számítanak a Bowron Lakes Tartományi Park folyói, Cariboo folyó. Komolyabb kihívást jelent a Mackenzie medencében és az Északnyugati területeken található South Nahanni folyó Forts Simpson mellett. Egyre kedveltebb a Yukon folyó útjaik különösen a Macmillan folyó. Gyakorlott tudást igényel a Manitoba és a Labrador folyó. Kenufelszerelések kölcsönzése, csónak- és repülőcsomópontok szervezése minden túraközpontban megtalálható szolgáltatás, mindenre kiterjedő kenuútmutatók a kanadai könyvesboltokban megtalálhatóak.


Kenuzás 
Fotó: Kenuzás (sydandsaskia, flickr.com)

Kanada a horgászat paradicsoma, minden régiónak megvan a maga specialitása, kiváló horgászhelyek ezrei találhatók a lenyűgöző szépségű tavaknál, folyók és tengerpartok mentén. A horgászatra, és minden más kikapcsolódási lehetőségre, vonatkozó jogszabályok megtalálhatók a boltokban. A horgászat engedélyköteles, külön létezik édesvízi és sósvízi horgászati engedély, és létezik rövid távú (egy vagy hat napos) engedély is néhány tartományban. Különleges halak horgászatáért néhol többet kell fizetni, nemzeti parkok területén pedig speciális engedélyekre is szükség lehet. Bizonyos időszakokban egyes fajok horgászata tilos, esetleg kvótához kötött. A szabályozásra vonatkozó információkat a turista irodákban megkapjuk.

Horgászat 
Fotó: Horgászat (manyhighways, flickr.com)

Kanadában vannak Észak-Amerika legcsodálatosabb túraútvonalai, minden fajta nehézségi szinten választhatunk magunknak terepet. Megfelelő útjelzésekkel minden tartományi parkban találkozunk, helyi turistatérképet pedig minden park pénztárában vagy helyi turistairodában kaphatunk. Kisebb túrákhoz azonban szükségtelen térképet vennünk, annyira jól el lehet igazodni a jelzéseken. Felkészültnek kell lennünk a gyakori és hirtelen változó időjárási viszonyokra, és a grizzly és feketemedvékre, melyek előfordulására az erdei utakon táblák figyelmeztetnek. A parkokban lehetőség adódik sátor és más túrafelszerelések kölcsönzésére is.

Túrázás 
Fotó: Túrázás (Dru!, flickr.com)

Nagyobb kirándulásokat tehetünk, az un. Chilkoot út Dyea-tól (Alaszka) Bennettig (Brit Columbia), mely 53 km-en át pontosan követi az aranyat keresők 1989-es útvonalát Yukonban. A másik népszerű útvonal a Csendes-óceán Partvidéki Nemzeti Part határánál haladó 80 km hosszú útvonal Vancouver szigetén (West Coast Trail, nyugati parti útvonal). Ami a kenusok körében közkedvelt vízen, az a kirándulók körében közkedvelt szárazon is: a Kingstontól Ottawáig húzódó ösvényeket és kis útvonalakat magába foglaló Rideau-útvonal. A legkedveltebb és legbiztonságosabb utak a Sziklás-hegység nemzeti parkjaiban találhatók, Albertában és Brit Columbiában. A „Négy Nagy” parkban, Banff-, Jasper-, Yoho- és Kootenayban, több ezer kilométernyi, kiválóan karban tartott és bejárt ösvények vannak, de a kisebb területek, mint a Glacier-, Revelstoke- és a Waterton-tavaknál is tökéletes útvonalak találhatók. Manitobában a Riding Mountain Nemzeti Parkban több, mint 30 útvonal létezik. Ontarióban a Lake Superior (Felső-tó) Tarományi Park és az Algonquin Park jelenti a legnagyobb kihívást a túrázók számára, Új-Brunswickban a Fundy Nemzeti Parkban part menti túrázásra van remek lehetőség. Új-Fundlandban két nemzeti parkban is találhatók kiváló útvonalak, a keleti parton lévő Terra Nova, illetve a magasföldi, fjordokkal tarkított Gros Morne. A Baffin-sziget sarki túrái viszont páratlan, hiszen a legfontosabb útvonala a soha el nem olvadó jégsapka felett húzódik.


Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada