Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések
Általános információk

Politika és gazdaság

Kanadában parlamentáris demokrácia van, szövetségi politikai rendszer keretében. Fővárosa Ottawa. 13 tartományból áll, amely 10 provincia és három territóriumból épül fel: Alberta, Brit Columbia, Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget, Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick, Új-Fundland, Új-Skócia provinciák, Északnyugati területek, Nunavut, Yukon. Mindegyik tartományban önálló, demokratikusan választott törvényhozó testület van, élén a miniszterelnökkel. A tartományok választott képviselőket küldenek Ottawába a szövetségi parlamentbe. Az ország miniszterelnökét ötévente, a választásokon győzelmet arató párt vezetője adja, a kormány tagjait a miniszterelnök saját pártja parlamenti képviselői közül választja ki. Az alsóház törvényjavaslatait a felsőház (104 tagú szenátus) ratifikálja. A felsőház tagjait a főkormányzó nevezi ki, akik 75 éves korukig viselhetik ezt a tisztséget. Az ország névleges feje jelenleg II. Erzsébet angol királynő. A főkormányzó őt képviseli Kanadában. A királynőnek azonban annyi szerepe sincs az ország kormányzásában, mint Angliában.
Az utóbbi időre jellemző, hogy a tartományok megpróbálnak egyre több hatáskört maguknak megszerezni. Az őslakók 1980 óta küzdenek saját önkormányzatukért, iskolákért, nyelvük megőrzéséért, valamint vadászati és halászati jogaikért, mozgalmuk egyre erőteljesebb.
Kanada jelentős szerepet játszik a 20. század világeseményeiben, a jelenlegi nemzetközi politikában. Tagja az ENSZ-nek, a NATO-nak és a Nyolcak Csoportjának (G8).

Az országban magas az életszínvonal, magas a technikai és az ipari fejlettség. Piacorientált gazdasági rendszere, termelése és életszínvonala az Egyesült Államokhoz mérhető. 1989-ben az USA és Kanada között létrejött a szabadkereskedelmi megállapodás (Free Trade Agreement), 1994-ben pedig az USA és Mexikó részvételével létrehozták az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Társulást (North American Free Trade Association – NAFTA). Ezeknek a megállapodásoknak köszönhetően bővült a kereskedelem és erősödött a gazdasági integráció az Egyesült Államokkal.
Gazdaságát tekintve Kanada a világ egyik legfejlettebb országa, kiemelkedő közbiztonsággal, oktatással, társadalombiztosítási rendszerrel. Legfontosabb mezőgazdasági termékek: búza, árpa, olajos magvak, dohány, gyümölcsök és tejtermékek, halak. Legjelentősebb iparágak: bányászat és az ásványi anyagok feldolgozása, élelmiszeripar, faipar, papíripar, halászat és halfeldolgozás, valamint kőolaj- és földgázkitermelés.Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada