Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések
Általános információk

Sport

A hivatalos nemzeti sport, a lacrosse – eredetileg egy indiánok által művelt labdajáték, amelyet baggataway-nek hívtak és régi leírások és rajzok örökítették meg –, mégis, a kanadaiak legkedvesebb sportjátéka a jégkorong. Hatalmas tömegeket vonz még a kosárlabda, a kanadai futball, amely az amerikai futballhoz hasonlít, és a baseball. Népszerűek még a tenisz-, és golfmérkőzések, valamint az autóversenyek.

Lacrosse 
Fotó: Lacrosse (yesiamzig, flickr.com)

Az ország lakosságának többsége rendszeresen sportol, a síeléstől a golfon át a gyalogtúrázástól a horgászatig mindent űznek. Különösen kedveltek a téli sportok. A legnépszerűbb téli üdülőhelyek a Sziklás-hegységben vannak, Baniff. Lake Louise és Jasper környékén.


A vízi sportok közül a csónakázás és a csónaktúra a legnépszerűbb, mely sportokra kiváló helyet biztosít az ország több százezer tava és rengeteg összefüggő vízfolyása. A legnépszerűbb útvonalak a Rideau-csatorna (Ottawától Kingstonig) vagy a Szent-Lőrinc víziút.

A lacrosse-on kívül az indiánoktól örökölt sport még a kenu. A kajakot pedig az eszkimók hagyományozták a mai sport világára. A kenu valaha az térség felfedezésében és civilizálásában is kiemelkedő szerepet játszott.

A jégkorongot először 1855 karácsonyán a kingstoni helyőrség katonái játszották. Lementek az Ontario-tó jegére és lacrosse-labdával és ütőkkel játszani kezdtek. 1875-ben montréali egyetemisták dolgozták ki a McGill szabályokat, amelyek a mai játék alapszabályait adják. Az első bajnokságot 1891-ben Ontarióban játszották, később, 1893-ban Stanley főkormányzó vándorserleggel jutalmazta a győztest. A ma Stanley-kupának nevezett trófea lett az észak-amerikai bajnokság győztesének jelenlegi jutalma.

Jégkorong 
Fotó: Jégkorong (Teemu R, flickr.com)


A kosárlabda is kanadai, bizonyos Dr. James A Naismith találmánya.

Az ország a gyalogtúrázók Mekkája. A legismertebb és legnépszerűbb kirándulóhelyek Albertában és Brit Columbiában vannak, elsősorban a Sziklás-hegység nemzeti parkjaiban (Banff, Jasper, Kootena és Yoho). Kanada 38 nemzeti parkja az ország legszebb hegyeinek, tavainak, folyóinak, erdeinek és partvidékének otthona. Ezeket a parkokat a Parks Canada kormányzati intézmény kezeli és gondozza, mindegyikben van látogatóközpont és iroda, ahol minden információ és engedély a rendelkezésre áll. A parkokban tilos vadászni és fegyvert használni, valamint vadakat etetni, növényeket rongálni. Legtöbbjükben belépőt kell fizetni.Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada