Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések
kanadakalauz.hu on Facebook

Általános információk

Szállás

A látogató a szálláshelyek széles spektrumával találja szembe magát, a világszínvonalú, és fényűző szállodáktól kezdve a családias fizetővendég szolgáltatásokig mindenféle lehetőséget kipróbálhatunk pénztárcánk vastagságától függően. Az ország legszebb helyein bérelhetünk házikót, folyókon és csatornákon történő kalandozáshoz lakóhajót.


Az angliai mintára létrejövő Bed and Breakfast (B&Bs vagy B+B/Gîtes du Passant) a fizetővendéglátás egyik legnépszerűbb formája, amely többnyire igen magas színvonalon történik, és valódi megtakarítást nem jelent, azonban a vendég pillanatképet kap a kanadaiak mindennapi életébe. Szállodák és motelek is nevezik magukat B&B-nek, ezzel jelezvén, hogy nem tartoznak egyik szállodalánchoz sem. Áraik magasabbak a rendes B+B-k. A B&B-k általában a városközponton kívül helyezkednek el, azonban a legtöbb esetben a szállásadók kimennek a vendég elé a repülőtérre, vagy a pályaudvarra.


A kempingezési lehetőségek korlátlanok az országban, nemzeti parkokban, tartományi parkokban általában található az állam által fenntartott, magas színvonalú kempingek. A hatalmas kiterjedésű szövetségi területeken bárhol kempingezhetünk, viszont a kempingezés engedélyköteles, és kiemelkedően fontos betartani a tűzvédelmi előírásokat vagy a tűzgyújtási tilalmat. Folyókból, patakokból nem szabad inni, még, ha kristály tisztának is tűnnek. Ha mégis ezt szeretnénk tenni, legalább 10 percig forralni kell, vagy jódalap szűrővel kell tisztítani, melyet a kempingben vagy sportboltokban beszerezhetünk. A július és az augusztus a legforgalmasabb időszak, azonban a kempingek májustól egészen októberig nyitva állnak.

A falusi turizmus (farm vacations) nyújt módot arra, hogy egy-egy kanadai tanyának vagy gazdaságnak megismerjük az életét, jókat együnk, olcsón aludjunk és akár még a munkafázisokkal is megismerkedjünk. Ez kiegészülhet szabadtéri sportolási és kirándulási lehetőségekkel is.

Falusi turizmus 
Fotó: Falusi turizmus, flickr.com, by Tourism BC


Kanadában hozzávetőlegesen 80 ifjúsági szállásszervezet (HI = Hostelling International) működik, amelyekhez lazán kapcsolódnak a mini szállók (mini-hostels vagy Backpackers’ Hostels azaz a hátizsákos szállók), amelyek viszont kevésbé biztonságosak. A HI-ba tömörült szállókat négy kategóriába lehet sorolni: alap, egyszerű, sztenderd és superior, ahol külön vannak a férfi és női szobák, de vannak családi és különálló kétágyas szobák is. Az HI tagjának kell lenni, hogy ilyen szállást kapjunk, de gyakorlatilag akárki beléphet helyben a szervezethet, vagy pedig magasabb árkategóriába sorolják a turistát.
A HI-k tekintetében elmondható, hogy az utóbbi időben minőségjavuláson mentek keresztül: renoválták őket, tovább tartanak nyitva és éttermeket is találunk már bennük. A foglalási rendszer szinte száz százalékosan digitalizált, és nagyobb létesítményekben már hitelkártyával is lehet fizetni. Ingyenesen hívható szállásinformáció: 1-800-444-611.

Kanadában a hotelek nincsenek az európai csillag rendszer szerint besorolva, de a Canada Select („kanadai kínálat”) pontos tájékoztatást nyújt a csillagrendszerről. A kanadai autóklub szintén használ egyfajta besorolási rendszert az utak mellett található szálláslehetőségekről. A légkondicionálás és a központi fűtés magától értetődő majdnem mindenhol. A szobákban általában megtalálható a TV, rádió és a kávéfőző. Saját fürdőszoba is tartozik a szobákhoz, döntésünk alapján kádas vagy zuhanykabinos változatban. Kétszemélyes szoba esetén szintén kérésünk alapján kapunk duplaágyas vagy két szimpla ágyas változatot. A hotelek nagy választéka az árak nagymértékű eltérésében is megmutatkozik, ami szezononként is változik, valamint nagyobb események, kongresszusok, fesztiválok és egyéb rendezvények esetén is emelkedhetnek. A motelek is sokfélék lehetnek, de általában vendégszeretők, elfogadható áraik vannak és mindig megtalálhatóak a városok szélén valamint a főutak mentén. A motelek főként heti árakat hirdetnek, amelyek során különböző kedvezményeket kaphatunk.

Hotel szoba 
Fotó: Hotel szoba (cybermelli, flickr.com)

A YMCA és a YWCA elnevezésű ifjúsági szálláshelyeket, kollégiumokat összefogó szervezetek, az un. „Y” szervezetek legtöbb kanadai városban megtalálhatók. A legtöbb helyen olcsó az étterem, és vannak edző és tornatermek, úszómedencék. Az árak a minőségtől és a szálláshely elhelyezkedésétől is függenek. Az egyetemi városokban vakáció idején kollégiumokban is meg lehet szállni, bár elsősorban az egyetemistáknak kínálják ezt a lehetőséget, bárki haszonélvezője lehet.

 
Fotó: Ifjúsági szálló (dugspr, flickr.com)


A szállásokról általánosságban elmondható, hogy az első éjszakát előre ki kell fizetni, és 15%-os helyi adót is meg kell fizetni, amit a meghirdetett összeg nem tartalmaz.Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada