Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések
Általános információk

Viselkedés, öltözködés, ünnepek

Kanada, soknemzetiségű ország lévén, tiszteli a máshonnan jött, másfajta emberek szokásait, megérti érzékenységét. Azonban van néhány szabály, amelyet a látogatóknak is tiszteletben kell tartani. Az őslakosokat például semmiképpen sem nevezhetjük indiánoknak vagy eszkimóknak, ez udvariatlanság. Az indiánok magukat Kanada első nemzeteinek (First Nations) nevezik, az eszkimók pedig inuitnak nevezik. A francia anyanyelvű területeken, Québecben, hálásak az emberek, ha legalább néhány szót tudunk vagy megtanulunk franciául, ami néhol akár elvárás is lehet.


Öltözködés tekintetében elmondható, hogy tulajdonképpen bármit viselhetünk, bár az egy napon belüli hőmérséklet-ingadozás gyakorisága megköveteli a réteges öltözködést. Elegáns ruhát csak hivatalos programra, előkelőbb étterembe, színházba, hangversenyre szükséges felvennünk.

 
Fotó: Öltözködés (Stephen Poff, flickr.com)

Az ország lakosságának több mint 70 százaléka nem dohányzik, így a vendéglők és éttermek nagy hányadában nem is megengedett a dohányzás, vagy szigorúan erre a célra elkülönített helyen lehet megtenni. Kávéházakban, bárokban azonban lehet dohányozni. Parkban, erdőkben dohányzási tilalom van, az utcán illetlenség dohányozni, buszokban, vonaton, és taxikban tilos.

Az országszerte megtartott ünnepek a következők: Újév (New Year’s Day), január 1, Nagypéntek (Good Friday), Húsvét Hétfő (Easter Monday), Viktória királynő napja (Victoria Day), május harmadik hétfője, Kanada nemzeti ünnepe (Dominion Day), július 1, a munka ünnepe (Labour Day) szeptember első hétfője, a hálaadás ünnepe (Thanksgiving Day), október második hétfője, Karácsony (Christmas), december 25, Ajándékozási nap (Boxing Day), december 26, és az uralkodó születésnapja. A legtöbb tartományban ünnepnek számít karácsony és húsvét másnapja is, valamint az első világháború befejezésének napja (Remembrance Day), november 11-én, amely általában csak az iskolák és a közalkalmazottak számára szünet. Az egyes tartományokban saját ünnepnapokat is tartanak. Például Albertában a Család Napját (február harmadik hétfője), és az Örökség Napját (augusztus első hétfője), Brit Columbiában Brit Columbia Napját (augusztus első hétfője, Új-Fundlandon és Labradorban Szent Patrik Napját (március 17), és Szent György napját (április harmadik hétfője), valamint a Felfedezések napját (június utolsó előtti hétfője) és az Emlékezés napját (július első hétfője). Québecben főleg egyházi ünnepeket tartanak (Vízkereszt, Hamvazószerda, Áldozócsütörtök, Saint-Jean-Baptiste napja, Mindenszentek napja, Szeplőtelen Fogantatás napja).
Ha egy ünnep szombatra vagy vasárnapra esik, akkor az utána következő hétfő is automatikusan munkaszüneti nap.Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada